Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Prace Kulturoznawcze XXI/2: Jedzenie i granice sztuki

red. Dorota Koczanowicz

Wydawnictwo: Uniwersytet Wrocławski Wydawnictwo, 2017
Stron: 106
Dział:
ISBN/ISSN: 9788322936054

 

Autor: red. Dorota Koczanowicz

Wydawnictwo: Uniwersytet Wrocławski Wydawnictwo, 2017

Dział:

Stron: 106

ISBN/ISSN: 9788322936054

Czy jedzenie jest sztuką? Od ponad dwudziestu lat toczy się burzliwa dyskusja wokół, zaniedbywanego dotychczas teoretycznie, zmysłu smaku. Estetycy, kulturoznawcy, antropolodzy i znawcy sztuki zadają pytania o status smaku wśród pozostałych zmysłów i o możliwość estetycznej waloryzacji praktyk kulinarnych. Powinowactwa jedzenia i sztuki można szukać, analizując pracę kucharki/kucharza pod kątem wartości estetycznych, wyznaczając warunki przejścia od zwykłego „aktu jedzenia” do wyrafinowanej „sztuki jedzenia” albo przyglądając się działaniu współczesnych artystów, którzy dostrzegają potencjał sztuki w technikach kulinarnych i produktach spożywczych. Czytelnik nowego numeru „Prac Kulturoznawczych” otrzymuje artykuły rozważające wszystkie z tych trzech możliwości.