Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Dobry żur, kiej w nim szczur. Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury

Dorota Świtała-Trybek , Lidia Przymuszała

Wydawnictwo: Uniwersytet Opolski, 2018
Stron: 304
Dział:
ISBN/ISSN: 9788373958043

 

Autor: Dorota Świtała-Trybek , Lidia Przymuszała

Wydawnictwo: Uniwersytet Opolski, 2018

Dział:

Stron: 304

ISBN/ISSN: 9788373958043

Książka poprzez starannie dobrane różne teksty kultury (przysłowia, bajki, legendy, przesądy, pieśni, memy i in.) oraz komentarze do nich opowiada o jednej z najbardziej wyróżniających się i złożonych kuchni regionalnych w Polsce – kuchni śląskiej. Praca w sposób atrakcyjny i nietuzinkowy dostarcza wiedzy o potrawach, sposobach ich przyrządzania, codziennych praktykach związanych z przygotowywaniem posiłków, także okolicznościach i zwyczajach spożywania określonych dań. Z zamieszczonych w pracy tekstów można np. dowiedzieć się, jak niegdyś troszczono się o położnicę i jakimi „frykasami” ją raczono lub jak wyglądało tradycyjne świniobicie czy kiszenie kapusty.

 

Książka ma walor poznawczy i edukacyjny. Jej unikatowość i nowatorski charakter polega na tym, że o kulinariach opowiada w odmienny sposób, niż czyni się to w większości prac (głównie w książkach i poradnikach kucharskich) dotyczących kulinariów. Jak do tej pory nie ma na rynku wydawniczym tego typu pozycji. Mogą więc z niej korzystać zarówno badacze zajmujący się zagadnieniem dziedzictwa kulturowego, przemianami obyczajów, funkcjonowaniem gwar śląskich; wreszcie szerokie grono czytelników rozmiłowanych w tradycji i kulturze własnego regionu.