Tom zawiera:
Studia
- Rafał Hryszko, Andree apothecario pro confectionibus et electuariis – cukiernictwo w Polsce w czasach Jadwigi i Władysława Jagiełły między Wschodem a Zachodem Europy
- Rafał Szmytka, Niderlandzka kuchnia przełomu XVI i XVII stulecia według mistrza Antoniusa Magirusa
- Katarzyna Kuras, Czy Le cuisinier françois zmienił polską kuchnię w czasach nowożytnych? Przyczynek do zagadnienia transferu kulinarnych wzorców
- Tadeusz Czekalski, Aprowizacja ludności cywilnej w czasie I wojny światowej. Wojna jako katalizator zmian kultury kulinarnej w Europie
- Szabolcs Anzelm Szuromi, O. Praem, The Infl uence of the Universal and Particular Conciliar Discipline on the Hungarian Conciliar Legislation in the 11th–13th Century
- Petr Jokeš, Medieval South Moravian Patron Saints – a Survey
- Monika Michalska, Relacje mnichów henrykowskich z mieszczanami z Ziębic w świetle Księgi henrykowskiej
- Adam Elbanowski, Diego de Torres – losy niepokornego Metysa z Nowej Grenady
- Urszula Świderska-Włodarczyk, Wzorzec dyplomaty przełomu XVI i XVII wieku w świetle staropolskich poradników poselskich
- Jan Gustaw Rokita, Medal upamiętniający podpisanie traktatu Grzymułtowskiego, wybity przez Giovanniego Battistę Guglielmadę (Guglelmadę) z 1686 roku. Uwagi ikonograficzne
- Jakub Polit, Czy naprawdę marionetka? Wokół władzy politycznej japońskich cesarzy, 1868–1945
- Artur Patek, Polskie groby żołnierskie na Malcie
Artykuł recenzyjny
- Marcin Mleczak, Bartosz Kaczorowski, Franco i Stalin. Związek Sowiecki w polityce Hiszpanii w okresie drugiej wojny światowej, Łódź–Kraków 2016, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego – Ośrodek Myśli Politycznej, ss. 300 + 18 nienumerowanych
UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI, 2016
Stron: 616
ISBN: PH1433