Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Smak kwiatów pomarańczy - rozmowy o kuchni i kulturze

Tessa Capponi-Borawska , Agnieszka Drotkiewicz

Wydawnictwo: Czarne. Wydawnictwo, 2018
Stron: 200
Dział:
ISBN/ISSN: 9788380497290

 

Autor: Tessa Capponi-Borawska , Agnieszka Drotkiewicz

Wydawnictwo: Czarne. Wydawnictwo, 2018

Dział:

Stron: 200

ISBN/ISSN: 9788380497290

Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ”